Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 

Εκκλησίες - Ιερείς

Οι Eκκλησίες του χωριού
Ο Ναός δια μέσου των αιώνων έχει αποδειχθεί το κέντρο της λατρείας μας και ο σημαντικότερος τόπος της ζωής των πιστών. Όταν φτάνουμε σε μια χριστιανική κοινότητα, σ’ ένα χωριό ή σε μια πόλη, το πρώτο που συναντούμε είναι ο Ναός. Άλλοτε κτισμένος με απλότητα σαν ένα εξωκλήσι και άλλοτε λαμπρός, μεγαλοπρεπής με όλα τα χαρακτηριστικά της πιο σύγχρονης οικοδομικής τέχνης. Ο Ναός δεσπόζει παντού. Υψώνεται ανάμεσα στα σπίτια μας και στα σχολεία μας, ανάμεσα στα εργαστήρια και τα καταστήματα για να μας θυμίζει πάντοτε την παρουσία του Θεού στη ζωή μας. Ο Ναός ακόμη είναι ότι απτό ζητούν οι αισθήσεις μας για να έχουν πάντα ζωντανή την παρουσία του Θεού ανάμεσά μας.

Ο Ναός με την παρουσία του υψώνει φραγμό στο κακό. Ανακόπτει την ορμή του κακού και συγχρόνως είναι μια σιωπηλή παρακίνηση προς το καλό. Ο Ναός τέλος είναι συνδεδεμένος με τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής μας. Με το βάπτισμα μας, με τη Θ. Κοινωνία, με το γάμο, με τις επίσημες στιγμές της ζωής μας, με τον πόνο και τέλος μ’ αυτόν τον ίδιο το θάνατό μας. Ο Ναός είναι η ίδια η ζωή μας. Μέσα σ’ αυτόν τελείται το Μυστήριο των Μυστηρίων, η Θ. Ευχαριστία δια της οποίας ο πιστός ενώνεται με τον Τριαδικό Θεό της Αγάπης, θεώνεται, μεταμορφώνεται. Ο Ναός είναι βίωμα και εμπειρία ζωής. Να γιατί όταν μου ανατέθηκε να μιλήσω για τις εκκλησίες του χωριού μου προς στιγμήν δίστασα. Μέσα στην καρδιά μου ζωντάνεψαν ξανά βιώματα και εμπειρίες της παιδικής μου ζωής που έζησα μέσα στις εκκλησίες αυτές που με δυσκόλευαν να αναλάβω αυτό το έργο. Τελικά όμως το αποδέκτηκα αφού α) το χωριό μου, μού εμπιστεύτηκε αυτό το έργο και β) διότι οι κάτοικοι του Νέου Χωριού Πάφου καθώς και οι νεώτεροι, οι μικρότεροι από μένα χωριανοί πρέπει να γνωρίσουν το χωριό μας και ιδιαίτερα τις εκκλησίες μας.

Θα ξεκινήσουμε το νοερό μας προσκύνημα με την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους:

Άγιος Χαράλαμπος
Είναι ο κυρίως ναός του χωριού μας και ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο πολιούχος του άγιος. Κτίστηκε ο ναός αυτός γύρω στο 1830. Ο ρυθμός του είναι μονόκλιτη βασιλική. Χωρούσε περίπου 1000 άτομα. Ήταν απλός και απέριττος Ναός. Εκείνο που τον εκαλλώπιζε ιδιαίτερα ήταν το ψηλό καμπαναριό. Ήταν κτισμένο με πέτρα πελεκητή. Ορθωνόταν πανύψηλο. Ήταν σωστό καλλιτέχνημα.

Συνέχεια...
Η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου
Είναι παλαιότερη από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους. Αυτό υπολογίζεται από την χρονολογία που έφερε η εικόνα του Τιμίου Προδρόμου. Συγκεκριμένα η εικόνα αυτή η οποία ήταν « δέηση Χριστοδούλου ιερέως μετά της πρεσβυτέρας και των τέκνων τους» έφερε τη χρονολογία 1672.

Συνέχεια...
Παρεκκλήσι Αγ. Θεοδώρου του Στρατηλάτη
Βρίσκεται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα νότια του χωριού στον κάμπο που απλωνόταν μέχρι την κοίτη του Πεδιαίου ποταμού. Μπορεί να σημειωθεί εδώ ότι η έκταση του κάμπου του χωριού μας ήταν 17 χιλιάδες στρέμματα. Το εκκλησάκι αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι από τα υψώματα της Αγλαντζιάς.

Συνέχεια...
Εκκλησιαστική ιστορία – Ιερείς του χωριού
Η ονομασία του χωριού, Ν. Χωρίο, προήλθε από το γεγονός ότι υπήρχε πριν από αυτό «παλαιόν χωρίον». Δηλαδή οι κάτοικοι του Ν. Χωρίου μετοίκησαν από το παλαιό χωρίον που βρισκόταν περί τα 4 χιλιόμετρα δυτικά του Ν. Χωρίου. Η μετοίκηση έγινε επειδή εκεί στο παλαιό χωριό δεν υπήρχε νερό γι’αυτό και μέχρι τώρα η ονομασία του τόπου που βρισκόταν, φέρει το τουρκικό όνομα «κουρού γκιογιού» δηλαδή ξερό χωριό.

Συνέχεια...