Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 

Το σωματείο «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Ήταν η χρονιά του 1952. Μια ομάδα φιλοπρόοδων ανθρώπων της κοινότητάς μας με επικεφαλής τους: Χαρή Χριστοδούλου, Κώστα Αθανασιάδη, Αντρέα Δεληγιάννη, Αντώνη Χαρή, Κώστα Ττάμπα, Αντρέα Σατσιά, Χρίστο Κογκονή κ.ά, αφού είδαν την ανάγκη της εποχής για άνοδο του πολιτιστικού και αθλητικού επιπέδου του χωριού μας, κατέληξαν στην ίδρυση του σωματείου «Μορφωτικός Σύλλογος Νεολαία» Νέου Χωρίου (Κυθρέας). Κατ’ αρχήν το οίκημα του σωματείου στεγάστηκε στο τότε κατάστημα του Νίκου Τρίγκου στο κέντρου του χωριού. Αργότερα μεταστεγάστηκε σ’ άλλους χώρους όπως το οίκημα όπου αργότερα ήταν το ραφτάδικο του Σάββα Φελλά, στο οίκημα του Φαρούκ και στη συνέχεια στο σπίτι του Σαραμίλλα (μέχρι το 1974).

Χαρακτηριστικό της δράσης του συλλόγου ήταν οι εβδομαδιαίες διαλέξεις πολιτιστικού και άλλου περιεχομένου που συγκέντρωναν άνω των 400 ατόμων, πράγμα πρωτοφανές για την εποχή. Σ’ αυτές οι ομιλητές επιστήμονες και άλλοι ειδικοί ανέπτυσσαν τα θέματά τους. Οι διαλέξεις άρχιζαν την άνοιξη και συνεχίζονταν το καλοκαίρι, γιατί χρησιμοποιούνταν προς τούτο και ανοικτοί χώροι για να εξυπηρετούν το ακροατήριο. Στην κοινότητα ακόμη ο «Μορφωτικός Σύλλογος Νεολαία» οργάνωνε χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικούς ομίλους και διεθνιστικές εκδηλώσεις (ήταν η εποχή του Βιετναμικού πολέμου). Χαρακτηριστική ήταν η επίσκεψη στο σωματείο Βιετναμέζου που εξήγησε τι συνέβαινε τότε στην πατρίδα του. Μεγάλη επιτυχία είχε η επίσκεψη των μελών και φίλων του συλλόγου στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας. Τέσσερα υπερπλήρη λεωφορεία μετέφεραν τους Νιοχωρίτες στον τόπο της επίσκεψης. Αργότερα το σωματείο μετονομάσθηκε «ΑΠΟΛΛΩΝ» και σ’ αυτό ήταν μέλη και παράγοντες από όλα τα φάσματα του ιδεολογικού χώρου (δεξιοί-αριστεροί). Το σωματείο αγκαλιάστηκε απ’ όλη την κοινότητα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε αγώνα που έγινε το 1953 στην Άσσια εναντίον της Ομόνοιας Άσσιας είχαν ταξιδέψει Νιοχωρίτες με τέσσερα λεωφορεία.

Πρώτος πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Χαρής Χριστοδούλου, σημαίνον προοδευτικό στέλεχος του χωριού. Μεγάλη ήταν η προσφορά των συγχωριανών Γιώργιου Κολλίτση, Κώστα Τσιάρτα, Κυριάκου Λαμπρία, Σάββα Καρατσιόλη (όλοι δάσκαλοι), Τάκη Νικολαΐδη (γιατρού), Σάββα Λέανδρου, Χαμπή Τσαγκάρη, Νίκου Ττόφα (αγροτικοί παράγοντες), Σάββα Σατσιά, Χριστόδουλου Φώκα, Αντρέα Πασάντα (κτηνοτροφικοί παράγοντες). Μέγιστη ήταν η προσφορά των συγχωριανών γνωστών συνδικαλιστών Χρ. Πέτα και Μελή Λαμπρία. Στον αθλητικό τομέα, εκτός της πολύ καλής ποδοσφαιρικής ομάδας, οργανώνονταν και αθλητικές ημερίδες με αγωνίσματα στίβου με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Δυστυχώς κατά τη δεκαετία του ΄50 μπήκε το σαράκι του διχασμού και χώρισε με φανατισμό τους χωριανούς σε δεξιούς και αριστερούς. Από τότε ο «ΑΠΟΛΛΩΝ» είναι το σωματείο της αριστεράς στο χωριό. Σοβαρό γεγονός ήταν για την κοινότητα του Νέου Χωριού η ίδρυση της πολιτοφυλακής που μοίρασε τη μικτή κοινότητά μας σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή. Οι άριστες σχέσεις των κατοίκων κλονίστηκαν και τελικά διαλύθηκαν. Παλιά έβρισκες την αδελφική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με παραδείγματα πάμπολλα. Σε κάθε γάμο έβρισκες ανάμικτα τους κατοίκους να διασκεδάζουν, στα καφενεία όλους μαζί σε πνεύμα συναντίληψης, κοινούς συνεταιρισμούς σε επιχειρήσεις. Ήταν πράγματι τα πολύ όμορφα χρόνια της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων. Με το ξέσπασμα των διακοινοτικών ταραχών όλα γκρεμίστηκαν και αρκετοί Τουρκοκύπριοι, άλλοι θεληματικά και άλλοι βίαια, εγκατέλειψαν το χωριό. Οι περιουσίες τους, παρά τις αντιδράσεις μερικών φιλοπρόοδων κατοίκων, ερημώθηκαν. Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι τραγικά για τον τόπο. Το σωματείο «ΑΠΟΛΛΩΝ» ανέστειλε τη δραστηριότητά του από το χρόνο της εισβολής (1974) μέχρι το Φεβράρη του 1983 οπότε στις 27/02/83 έγινε η κοινή συγκέντρωση για επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου. Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας εξελέγη το πρώτο μεταπολεμικό συμβούλιο που το αποτελούσαν οι κάτωθι:

  • Νίκος Γιατρού
  • Χαρής Χριστοδούλου
  • Γεώργιος Καστελλάνος
  • Αντρέας Σατσιάς
  • Βάσος Μιχαήλ
  • Γεώργιος Μαυράκης
  • Γεώργιος Αντρέου (Χρυσιδιώτης)
  • Γεώργιος Κυριακίδης (Σιοκορής)

Πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Γιατρού, ο οποίος διατηρεί τη θέση μέχρι και σήμερα. Σε έκκληση του συμβουλίου έγιναν εισφορές υπέρ του σωματείου, πράγμα που βοήθησε πολύ το ξεκίνημα. Με συνεχείς και άοκνες προσπάθειες έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση τουρκοκυπριακής γης στην οδό Αγίας Ελένης 13 όπου ανεγέρθη το λυόμενο οίκημα του «Προσφυγικού Αθλητικού Συλλόγου «Απόλλων»», όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι για αρκετά χρόνια ο σύλλογος διατηρούσε ποδοσφαιρική ομάδα στην Π.Ο.Ε.Λ με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς στη συνέχεια, για οικονομικούς και άλλους λόγους η ποδοσφαιρική ομάδα καταργήθηκε.

Το παρόν να αποτελέσει μνημόσυνο για όλους όσους αναφέρονται και δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
 

Η ομάδα του 1959

Ιστάμενοι: Κ. Γραικός, Β. Μαυράκης, Μ. Κασιής, Β.Μιχαήλ, Γ.Σαλλαγκός, Α.Κούμου
Καθήμενοι: Τ. Αντωνίου, Κ.Χριστοδούλου, Σ.Τσαγκάρης, Π.Νικολάου, Π. Κκεσμέ
 

Η ομάδα του 1966

Ιστάμενοι: Π.Νικολάου, Π.Κκεσμές, Κ.Τσαγκάρης, Β.Μιχαήλ....... ,Ν.Γιατρού
Καθήμενοι:...... Σ.Τσαγκάρης, Κ.Καραγιάννης, Γ. Τζιάμπος
 

Η ομάδα του 1970

Ιστάμενοι: Τ.Κόνιος, Π.Δράκος, Σ.Κκεσμ έ, Μ.Πολυδώρου, Φ.Καλοθέου
Καθήμενοι: Σ.Κυριακίδης, Γ.Κυριακίδης, Π.Κκεσμέ, Π.Αθανασιάδης, Α.Ζέρταλη