Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 

Σώματείο "ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ" Νέου Χωριού

Το Σωματείο "ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ" Νέου Χωρίου ιδρύθηκε το 1929 και ήταν το πρώτο Σωματείο πού ιδρύθηκε στο χωριό μας με σύμβολο το Αστέρι.. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας το αγκάλιασαν και το στήριξαν γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την κοινότητά μας και γιατί την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν κόμματα ή άλλες οργανώσεις. Οι πρωτεργάτες της ίδρυσης του σωματείου ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, μεταξύ άλλων, ήταν ο αείμνηστος Δημοδιδάσκαλος Γεώργιος Λέβας, ο οποίος έγραψε και μελοποίησε τον ύμνο του Σωματείου.

Επίσης πρωτοστάτησαν οι Σοφόκλης Ζερβός, μετέπειτα Κοινοτάρχης του Νέου Χωρίου, του οποίου ή τύχη αγνοείται από της 14.8.1974 όταν συνελήφθη στην Ασσια από τους Τούρκους, Αγαθοκλής Φελλάς, Γεώργιος Λούκα Ζαβρός, Αθανάσης Αθανασιάδης (Σιόρρης) Ανδρέας Λαμπρίας, Κ. Φαντάκης, κουρέας το επάγγελμα, ο οποίος για χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής και ένα από τα πιο δραστήρια μέλη του Σωματείου. Επίσης ένας άλλος από τους πρωτοπόρους ήταν και ο αείμνηστος Απόστολος Αποστολίδης, ο οποίος διετέλεσε Γραμματέας της ΣΠΕ. Νέου Χωρίου για τριάντα χρόνια, μέχρι την τουρκική εισβολή, όταν κατελήφθη το χωριό μας από τους βάρβαρους Αττίλες.

Οι δραστηριότητες του Σωματείου ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ήταν πάρα πολλές, μεταξύ αυτών, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και ήταν βασισμένες στα Ελληνοχριστιανικά ήθη και έθιμα. Συχνά μέλη του σωματείου ανέβαζαν επί σκηνής θεατρικές παραστάσεις, που αποσκοπούσαν στην εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων του χωριού και ήταν βασισμένες στις Ελληνικές παραδόσεις. Οι παραστάσεις αυτές σημείωναν πάντοτε επιτυχία και τις παρακολουθούσαν πολλοί χωριανοί. Όταν το 1942 ιδρύθηκε ή Παναγροτική Ένωση Κύπρου (Π.Ε.Κ.) το Σωματείο μας εντάχθηκε και αυτό στην ΠΕΚ, διότι οι πλείστοι κάτοικοι του χωριού μας ήσαν γεωργοί, αλλά ή ονομασία του Σωματείου παρέμεινε η ίδια ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ-ΑΤΕ-ΠΕΚ Νέου Χωρίου. Γύρω στο 1948 άρχισαν να ιδρύονται οι Μορφωτικοί Συλλόγοι. Όταν ιδρύθηκε και στο χωριό μας "Μορφωτικός Σύλλογος" μερικά μέλη και οπαδοί του Σωματείου ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ απεχώρησαν και εντάχθηκαν στον εν λόγω Μορφωτικό Σύλλογο.

Το Σωματείο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ συνέχισε την πορεία του και παρέμεινε πιστό στα Ελληνοχριστιανικά Ιδεώδη. Όταν το 1955 ιδρύθηκε ή ΕΟΚΑ αρκετοί από τους νέους του Σωματείου μας εντάχθηκαν στις τάξεις της ΕΟΚΑ και πολέμησαν τον Άγγλο κατακτητή για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας κάτω από την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή. Μέλη του Σωματείου μας συνελήφθησαν, βασανίσθηκαν και άλλοι στάληκαν στα γνωστά Κρατητήρια, ο δε Παναγιώτης Ζερβός – δραστήριο μέλος του Αυγερινού - ήταν Αντάρτης της ΕΟΚΑ και κατεζητείτο από τους Άγγλους Κατακτητές. Σημαντική υπήρξε επίσης η αθλητική και ποδοσφαιρική δραστηριότητα του σωματείου.

Η ποδοσφαιρική του ομάδα διεκρίνετο στο πρωτάθλημα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της περιοχής, με αποκορύφωμα την περίοδο 1968-69 που σε φιλικό αγώνα νίκησε με 5-4 τον Αχιλλέα Καϊμακλίου, ομάδα της Β΄κατηγορίας της ΚΟΠ. Σήμερα το Σωματείο μας βρίσκεται στη προσφυγιά και με άλλα τέσσερα Σωματεία της περιοχής μας έκτισαν δικό τους Σωματείο στην περιοχή Ακρόπολης, στην οδό Θουκυδίδη 19 και εδόθη ή ονομασία "Συστεγαζόμενα Προσφυγικά Σωματεία Περιοχής Κυθρέας, ήτοι ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ Νέου Χωρίου, ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Μιας Μηλιάς, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Τραχωνίου, ΕΛΕΥΘΕΡΟ Παλαίκυθρο και Θ.Ο.Ι. Εξω Μετοχίου. Εξακολουθεί να δραστηριοποιείται μαζί με τα άλλα Σωματεία και να διοργανώνουν διαλέξεις, να λαμβάνουν μέρος στις Εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου του 1955.

Διοικητικό Συμβούλιο

H ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ μετά από νικηφόρο αγώνα στον Άγιο Επίκτητο το καλοκαίρι του 1968.


Διακρίνονται, μεταξύ άλλων:

Όρθιοι: Πάνος Λαμπρίας, Σπύρος Ζερβός, Κοκής Πηνιαής, Νίκος Σιακαλλής, Κίκης Τσιάρρης, Πολύκαρπος Παρτασίδης, Αντρέας Χήνας, Χαρ. Κούννος, Χαρ. Αποστολίδης

Καθήμενοι: Κώστας Αθανασιάδης, Αντώνης Κοκονής, Ιάκωβος Κούννος, Μιχ.Πολυδώρου, Γιάννος Κουμέρας, Αντρέας Κούννος, Αντ. Αντωνιάδης, Κ. Σιακαλλής