Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 

Παραδόσεις

Ήθη και έθιμα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων της δεκαετίας 1930-1940 Με ιερή συγκίνηση αλλά και θλιβερές αναμνήσεις που η αχλύς του χρόνου δεν μπόρεσε να θολώσει , αλλά παραμένουν ανεξίτηλες βαθειά μέσα μου, θα γράψω για μερικά ήθη και έθιμα που επικρατούσαν στο τουρκοπατημένο σήμερα χωριό μου, το Νέο Χωρίο Κυθρέας, στις δεκαετίες του 1930 και 1940 κατά τις κοσμοσωτήριες γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων.

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα
Από την παραμονή οι νοικοκυρές έφτιαχναν κι άλλα κουλούρια και τη βασιλόπιττα, που ήταν μια σησαμόπιττα, μέσα στην οποία έβαζαν κι ένα φλουρί, συνήθως μισό ή ένα σελίνι.

Συνέχεια...
Xριστουγεννιάτικα έθιμα
Οι νοικοκυρές , μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα, άρχιζαν τη λάτρα, δηλ. την καθαριότητα του σπιτιού. Τα παιδιά με φτυάρια έξυναν τη λάσπη από τα διάφορα δωμάτια του σπιτιού, ιδιαίτερα από τον ηλιακό, που μαζεύονταν από τους χωματόδρομους του χωριού, που το χειμώνα μετατρέπονταν σε λασπότοπους. Αφού καθαρίζονταν τα διάφορα δωμάτια από τον πηλό, τραβούσαμε νερό από τον αλακατόλακκο και το χύναμε στο δάπεδο, η δε μητέρα με τη «σαρκά» την μάζενη, σφουγγάριζε και το σπίτι έλαμπε από καθαριότητα.

Συνέχεια...
ΘΥΜΗΣΕΣ
Κι ήρθαν οι χρόνοι δίσεκτοι και στέρεψε η χαρά. Στέρεψε η χαρά και έσβησε το γέλιο από τα χείλη μας. Πικρό το παράπονο, αγιάτρευτες οι πληγές ποτάμι το αίμα και το δάκρυ, βαρύ το τίμημα του χωριού μας. Κι όμως κάποιες θύμησες δεν λεν να μας αφήσουν. Σταμάτησαν εκεί και στριφογυρίζουν στο μυαλό μας, θύμησες τόπων αγαπημένων του χωριού μας, του Νιόχωρκου.

Συνέχεια...