Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 

Ιστορικά Στοιχεία

Είναι καθήκον εθνικό και χρέος ιερό για μας τους μεγαλύτερους Νιοχωρίτες, είτε ανήκουμε στις παλαιότερες είτε στις νεότερες γενιές, να μιλάμε στα παιδιά για το αγαπημένο μας χωριό, για τις χάρες κι ομορφιές του, για τα σχολεία και τις εκκλησίες του, έτσι που να κρατιέται άσβεστη η θύμηση του, ίσαμε την άγια μέρα του γυρισμού στις πατρογονικές μας εστίες.Τα στοιχεία και οι πληροφορίες για το χωριό μας αντλήθηκαν κυρίως από δυο πηγές : α) το βιβλίο « Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου του λαογράφου Νέαρχου Κληρίδη και β) «Μεγάλη κυπριακή εγκυκλοπαίδεια» του Άντρου Παυλίδη.

«Μεγάλη κυπριακή εγκυκλοπαίδεια»
του Άντρου Παυλίδη

Το Νέο Χωριό είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 125 μέτρων με τα βόρεια του σύνορα να αποτελούν μέρος των διοικητικών ορίων των επαρχιών Λευκωσίας-Κερύνειας. Κοντά στα βόρεια του σύνορα το υψόμετρο φθάνει το 200 περίπου μέτρα, μειώνεται στα 125 μέτρα κοντά στον οικισμό και στα 90 μέτρα κοντά στα νότιά του σύνορα.

Συνέχεια...
«Χωριά και Πολιτείες της Κύπρου»
Έρευνα

Σύμφωνα με το λαογράφο και ερευνητή Νέαρχο Κληρίδη, το χωριό μας στην Κύπρο είναι γνωστό σαν Νιόχωρκο, που μας κάνει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για νέο οικισμό που κτίστηκε τα νεότερα χρόνια, όταν το επίθετο νέος λεγόταν νιος και η κώμη λεγόταν χωριό, όπως Δίκωμο ( δυο κώμες ), Τρίκωμο ( τρεις κώμες ) κλπ.

Συνέχεια...
Στοιχεία μ Κυριάκου Λαμπρία
Έρευνα

Στις σφαγές της 9ης Ιουλίου 1821 είχε και το χωριό μας το μερτικό του. Ο παπάς της κοινότητας, ο Παπαγιάννης, συνελήφθη από τους Τούρκους κι οδηγήθηκε στη Λευκωσία για εκτέλεση, γλύτωσε, όμως, την τελευταία στιγμή, ύστερα από επέμβαση του Τούρκου Αγά του Παλαικύθρου, του Χατζηταχήρα.

Συνέχεια...