Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Μυσταγωγία στον Αγ. Χαράλαμπο Νέου Χωρίου (14.2.2016)

Συγκίνηση, δάκρυα, δέος, πνευματική ανάταση, θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη, από τους κατοίκους του Νέου Χωρίου Κυθρέας που για πρώτη φορά, μετά από 42 χρόνια, λειτουργήθηκαν στην εκκλησία του χωριού τους, τον Αγιο Χαράλαμπο, την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016. Της θείας λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος συλλειτουργώντας με τον ιερέα της κοινότητας πρωτοπρεσβύτερο Διομήδη, τον πάτερ Κωνσταντίνο και τον ιεροδιάκονο Ανδρέα.

Η εκκλησία σε άθλια κατάσταση όπως όλων των εκκλησιών των κατεχομένων, βεβηλωμένη χωρίς εικονοστάσι και καμπάνα. Αν δεν γίνουν έργα συντήρησης είναι ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Νιοχωρίτες, κάθε ηλικίας, νέοι – κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό - που για πρώτη φορά λειτουργήθηκαν στην εκκλησία του χωριού τους, μεσήλικες - που το 1974 ήταν έφηβοι ή νέοι- ηλικιωμένοι, ανάβουν το κερί τους στον άγιο και συμμετέχουν στη μυσταγωγία, άλλοι κοινωνούν των αχράντων μυστηρίων, άλλοι τέλεσαν τα μνημόσυνα των προσφιλών τους προσώπων που οι περισσότεροι πέθαναν στην προσφυγιά και όλοι πέρασαν κάτω από την εικόνα του αγίου μετά τη λιτανεία.

Και οι Νιοχωρίτισες, γνωστές νοικοκυρές, φρόντισαν για πρόγευμα των επισκεπτών, με τον Ομιλο Γυναικών του χωριού, αλλά και το κοινοτικό συμβούλιο, που μερίμνησε για όλα, να παίρνουν τα εύσημα.

Αισθητή και η παρουσία των αδελφοποιημένων Νιοχωριτών της Πάφου, που με επικεφαλής τον κοινοτάρχη κ. Αντρέα Μάχιμο, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία.

Και μετά τον εκκλησιασμό, περιδιάβαση, οδοιπορικό στις γειτονιές του χωριού μας, άλλοι να κοντοστέκονται και να διερωτώνται για τις αλλαγές, για τα νέα σπίτια, για τα χαλάσματα και άλλα πολλά… με ένα γιατί να πλανάται. Θεέ μου, γιατί;

Παρά τη συγκίνηση και τα ανάμικτα αισθήματα, δεν έλειψε το χιούμορ με τον Γιαννή, γαμπρό του Κυριάκου Ταλαττίνη, να γράφει το τηλέφωνό του σε αγγελία ενοικίασης του πατρικού σπιτιού της γυναίκας του.

Mε το πέρασμα της ώρας τα 12 λεωφορεία και τα ιδιωτικά οχήματα πήραν τον δρόμο της επιστροφής, που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι επιστροφή στην γενέθλια γη αλλά αναχώρηση από αυτή.

Mε αφορμή την επίσκεψη-προσκήνυμα στον Άγιο Χαράλαμπο του κατεχόμενου χωριού μας η συγχωριανή μας Θεονίτσα Κούννου έγραψε τα ποιήματα : Πρώτο Προσκύνημα μα όχι το τελευταίο και Δάσκαλε τι θέλει να πει . Ποίημα έγραψε επίσης η Μαρία Θεοδώρου Κωνσταντίνου, σύζυγος του Γιάννη, γιου του Παπαδιομήδη, με τίτλο : Λειτουργία στη ρημαγμένη εκκλησιά . Για να διαβάσετε τα ποιήματα κάντε κλικ εδώ.

Επίσης η συγχωριανή μας εκπαιδευτικός κυρία Δώρα Ανδρέου έγραψε ένα καταπληκτικό οδοιπορικό, για την επίσκεψη και τη λειτουργία στη ρημαγμένη εκκλησιά μας. Για να διαβάσετε το οδοιπορικό κάντε κλικ εδώ.

Τέλος για να δείτε τις σχετικές φωτογραφίες κάντε κλικ εδώ.