Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Xαιρετισμός του κοινοτάρχη Νέου Χωρίου Κυθρέας Χρ. Λαμπρία κατά την παρουσίαση του βιβλίου του κοινοτικού συμβουλίου με τίτλο: «Νιοχωρίτες και Νιοχωρίτισσες ελλείπουν…» Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 21 Ιανουαρίου 2023
21/01/2023

Θεοφιλέστατε, αιδεσιμώτατε, τιμημένοι συγγενείς των πεσόντων, κυρία εκπρόσωπε του Επιτρόπου Προεδρίας, κύριε εκπρόσωπε του ΑΚΕΛ, κύριε εκπρόσωπε του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, κύριε πρόεδρε της ένωσης κατεχόμενων δήμων, κύριε πρόεδρε της ένωσης κατεχόμενων κοινοτήτων επαρχίας Λευκωσίας, κύριε διευθυντή μέσης εκπαίδευσης, κύριοι εκπρόσωποι σωματείων, οργανώσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης

Νιοχωρίτες Νιοχωρίτισσες

Το βιβλίο αυτό προέκυψε ως αναγκαιότητα αλλά και ως ιερά υποχρέωση ημών των νεότερων Νιοχωριτών έναντι των συγχωριανών μας, που είτε έπεσαν στο πεδίο της μάχης είτε δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τους Τούρκους εισβολείς. Αυτή η υποχρέωση μάς επιβάλλει να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη τους, αποδίδοντάς τους τις οφειλόμενες τιμές. Ο χρόνος είναι αδυσώπητος, με την πάροδό του η μνήμη ξεθωριάζει και ο κίνδυνος της λησμονιάς ελλοχεύει. Το βιβλίο τούτο, όμως, θα μας ταρακουνά και θα μας θυμίζει – όσα χρόνια κι αν περάσουν – το χρέος μας έναντι των συγχωριανών μας, να μην τους ξεχάσουμε ποτέ. Δεν τους αξίζει και αυτό το βιβλίο είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε.

Οι συγγενείς των πεσόντων στο πεδίο της μάχης είναι περήφανοι για τη θυσία των δικών τους ανθρώπων, οι οποίοι παρέμειναν στις επάλξεις και δεν δείλιασαν. Έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, προκειμένου να αναχαιτίσουν τον εισβολέα. Ωστόσο, η πικρία, η απογοήτευση, ακόμη και ο θυμός –δικαιολογημένος– των συγγενών είναι τα αισθήματα που τους διακατέχουν. Γιατί κοινή είναι η διαπίστωση ότι χάθηκαν άδικα, σε έναν αγώνα άνισο και προδομένο, που κάποιοι δυστυχώς εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και έσπευσαν να σώσουν το σαρκίον τους. Οπότε εύλογα πλανάται το «γιατί», με αρκετούς από τους συγγενείς να καταλήγουν με το επιμύθιο: «Ας όψονται τζιείνοι που τα κάμασιν».

Στο βιβλίο υπάρχει βιογραφικό σημείωμα για το κάθε θύμα, πεσόντα, δολοφονηθέντα, αγνοούμενο, καταγράφονται επίσης, όπου είναι δυνατό, πληροφορίες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους. Σε αρκετές περιπτώσεις είτε δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες είτε είναι συγκεχυμένες, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατούσε στο χωριό αμέσως μετά την κατάληψή του από τον τουρκικό στρατό, αλλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που στο μεταξύ έχει περάσει. Επίσης, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί έστω και μία φωτογραφία για 11 από τα θύματα, παρόλες τις προσπάθειές μας. Στο σημείο αυτό παρακαλώ τον συγχωριανό μας Ιάκωβο Τσαγκάρη να προσέλθει για να βοηθήσει στη διερμηνεία, γιατί στην αίθουσα υπάρχουν Τ/Κ συγχωριανοί μας.

Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία ανάμεσά μας και Τουρκοκύπριων συγχωριανών μας, συγγενών του Τταχίρ Μεχμέτ Μποσνάκ και Ναζίφη Χασάν Χουταβερτί, που βρέθηκαν δολοφονημένοι στο σπίτι τους στο χωριό μας. Θα ήθελα να καλωσορίσω τους συγγενείς του Τταχίρη και της Ναζίφη, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κοινοτικού συμβουλίου να έλθουν στην παρουσίαση του βιβλίου που είναι αφιερωμένο στους Νιοχωρίτες θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974. Το κοινοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα όπως στο βιβλίο περιληφθούν και οι δύο Τουρκοκύπριοι συγχωριανοί μας Τταχίρ Μεχμέτ Μποσνάκ και Ναζίφη Χασάν Χουταβερτί, που βρέθηκαν δολοφονημένοι στο σπίτι τους στο χωριό μας. Επίσης θα ήθελα να καλωσορίσω την Τ/Κ δημοσιογράφο Σεβγκιούλ Ουλουτάγκ, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων Ε/Κ και Τ/|Κ. Η Σεβγκιούλ συνέβαλε στον εντοπισμό λειψάνων συγχωριανών μας. Εκ μέρους των κατοίκων του Νέου Χωρίου Κυθρέας αγαπητή Σεβγκιούλ σε ευχαριστώ θερμά.

Σε μια πολεμική σύρραξη πάντα υπάρχει η καταστροφή, η απώλεια ανθρώπινων ζωών και ο θρήνος των συγγενών των θυμάτων. Ο πόνος της μάνας που χάνει τον γιο της είναι ο ίδιος είτε είναι Ελληνοκύπρια, είτε Τουρκοκύπρια, είτε Ουκρανή είτε Ρωσίδα. Σε ό,τι αφορά το χωριό μας, το Νιόχωρκο, Μιναρελικιοϋ, οι σχέσεις ανάμεσα στους κατοίκους ήταν αρκετά καλές. Ωστόσο, το 1963, με τα γνωστά γεγονότα επήλθε ο διαχωρισμός, ενώ το 1974 με την τουρκική εισβολή βιώνουμε, μεταξύ άλλων, τον πλήρη διαχωρισμό. Η περίληψη στο βιβλίο και των δύο Τ/κ - πράγμα που από ό,τι ξέρουμε γίνεται για πρώτη φορά – ας αποτελέσει την απαρχή για συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο κοινότητες που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο για τις νέες γενιές, που πρέπει να ζήσουν ειρηνικά σε μια επανενωμένη πατρίδα χωρίς στρατό κατοχής. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Κλείνοντας, τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους έκαναν εισφορά για την έκδοση του βιβλίου. Επίσης, τους συγχωριανούς και τις συγχωριανές μας που βοήθησαν για τη συλλογή των βιογραφικών στοιχείων αλλά και άλλων πληροφοριών. Αυτοί είναι οι: Νικόλαος Πόντος, Μαρία Νικολαΐδου-Βακανά, Κάσσανδρος Μαυράκης, Θεόδωρος Μαυράκης, Παύλος Χρίστου, Λένια Ζερβού Λαμπρία και Ζωή Κοκονή. Επίσης, ευχαριστώ θερμά τη συγχωριανή μας Χριστίνα Χρίστου, θυγατέρα του Ιάκωβου Κούννου, που διαμένει μόνιμα στην Αθήνα, για τα σκίτσα που διανθίζουν το βιβλίο.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω στον Χρυσόστομο Δημητρόπουλο για τον σχεδιασμό, τη σελίδωση και γενικά για την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιβλίου. Ο Ττόμης πάντα βάζει το δικό του αποτύπωμα, πράγμα που κάνει την έκδοση θα έλεγα μοναδική. Τελευταίος αλλ’ ουχί έσχατος ο επιστημονικός συνεργάτης του κοινοτικού συμβουλίου δρ Απόστολος Κουρουπάκης, ο φίλος, ο συνεργάτης, ο συνάδελφος, ο Νιοχωρίτης, ναι ο Νιοχωρίτης, Αποστόλης, ο οποίος με την επιστημοσύνη που τον διακρίνει αφήνει κι εκείνος το δικό του αποτύπωμα στο βιβλίο. Θα εκπλαγείτε από τις παραπομπές, γιατί δεν υπάρχει τίποτε που να μην είναι τεκμηριωμένο. Ευχαριστώ ακόμη τα τυπογραφεία ΚΩΝΟΣ του συγχωριανού μας Γιάννη Μίθυλλου για την εξαίρετη συνεργασία που έχουμε. Επίσης ευχαριστώ τους συνεργάτες μου, μέλη του κοινοτικού συμβουλίου για την άψογη και αγαστή συνεργασία που έχουμε. Ακόμη ευχαριστώ τον φίλο και συμπολεμιστή μου Αντρέα Λαζανίτη που φιλοτέχνησε τις πλακέτες.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και ιδιαίτερα τη σύζυγό μου Κωνσταντία για τη συμπαράσταση της και κυρίως για την υπομονή και την κατανόησή της.

Το κοινοτικό συμβούλιο ευχαριστεί επίσης τον πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρα Νίκο Καρτακούλλη για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.