Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Oμιλία του κοινοτάρχη Νέου Χωρίου Κυθρέας κ. Χρ. Λαμπρίας στη συνεστίαση των Νιοχωριτών, 8 Δεκεμβρίου 2019, Κτήμα Κουσιουμή

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και ευχαρίστησης που σας καλωσορίζω στην τρίτη συνεστίασή μας, μιας συνεστίασης που έχει γίνει πλέον θεσμός, και αποσκοπεί στην περαιτέρω ενδυνάμωση των μεταξύ μας σχέσεων. Ομολογώ ότι φέτος μας έχετε εκπλήξει ευχάριστα με την μαζική σας συμμετοχή. Αυτό αντανακλά πιστεύω όχι μόνο στο πρόσωπό μου αλλά και στα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, γι΄ αυτό και σας ευχαριστούμε θερμά. Η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλετε το κοινοτικό συμβούλιο μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Επίσης, η μαζική συμμετοχή σας αντανακλά και στο Κτήμα Κουσιουμή και ιδιαίτερα στο πρόσωπο του συγχωριανού μας Παύλου Κουσιουμή και της οικογένειάς του γενικά. Η ψηλή ποιότητα των εδεσμάτων, η αφθονία και η ποικιλία ως και ο επαγγελματισμός και η εξυπηρέτηση είναι δεδομένα. Φίλε Παύλο σε διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όχι μόνο εμείς οι Νιοχωρίτες αλλά και όλοι οι πρόσφυγες είναι πώς θα φέρουμε τους νέους κοντά, να δείξουν ενδιαφέρον για τη γενέθλια γη, να γνωριστούν μεταξύ τους. Ως κοινοτικό συμβούλιο καταβάλλουμε προσπάθειες, δεν μπορώ να πω όμως ότι τελεσφορούν τουλάχιστον στο βαθμό που επιζητούμε.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις δραστηριότητες μας:

  • Ως γνωστό η συντήρηση της κατεχόμενης εκκλησίας μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής. Σας πληροφορώ ότι ο στόχος της εξεύρεσης του απαραίτητου χρηματικού ποσού για την πρώτη φάση των εργασιών έχει επιτευχθεί. Με την ευκαιρία ευχαριστώ θερμά όσους έκαναν εισφορά ή βοήθησαν στη συγκέντρωση του ποσού.
  • Το περιοδικό «ΝΙΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», το δικό σας περιοδικό, έχει πια καθιερωθεί. Μέχρι τέλος του έτους θα πάρετε το τέταρτο τεύχος. Με συγκινεί ιδιαίτερα όταν μου τηλεφωνούν χωριανοί, απλοί άνθρωποι, για να με συγχαρούν για το περιοδικό. Επίσης, απόδημοι εκφράζουν πολύ θετικά σχόλια και το περιμένουν πως και πως. Να ευχαριστήσω θερμά τον σύμβουλο έκδοσης και επιστημονικό συνεργάτη του κοινοτικού συμβουλίου Δρα Απόστολο Κουρουπάκη, τον σχεδιαστή Χρυσόστομο Δημητρόπουλο, τους συνεργάτες του περιοδικού και τα τυπογραφεία «ΚΩΝΟΣ» του συγχωριανού μας Γιάννη Μίθυλλου για την άψογη συνεργασία μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους έκαναν εισφορά ή καταχώρισαν διαφήμιση, ιδιαίτερα την εταιρεία ξηρών καρπών ΣΕΡΑΝΟ των συγχωριανών μας Ευάγγελου και Ολγας Νεοφύτου, το Κτήμα Κουσιουμή, το ταξιδιωτικό γραφείο Τοπ Κίνησις του συγχωριανού μας Ακη Κελεπέσιη και τους αδελφούς Ζερταλή, οι οποίοι ως γνωστό λειτουργούν συνεργείο γενικών επιδιορθώσεων αυτοκινήτων.
  • Κυκλοφόρησε το βιβλίο : «Το ελληνορθόδοξο χριστιανικό κοιμητήριο του Νέου Χωρίου Κυθρέας», η παρουσίαση του οποίου έγινε την 1η Ιουνίου. Όσοι δεν το πήρατε μπορείτε να το πάρετε, αξίζει τον κόπο, υπάρχουν αντίτυπα στην είσοδο. Κοστίζει μόνο 15 ευρώ.
  • Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο τοίχου που μαζί με το περιοδικό είναι οι μόνιμες εκδόσεις μας. Και φέτος είναι αφιερωμένο στο δημοτικό σχολείο με βιογραφικά των αποβιωσάντων δασκάλων και φωτογραφίες των δεκαετιών 50, 60 και 70. Πάρτε το, στοιχίζει μόνο 5 ευρώ, μπορεί να δείτε και την φωτογραφία σας όταν ήσασταν πιτσιρίκια. Να ευχαριστήσω τον φίλο Χρυσόστομο Δημητρόπουλο για την αφιλοκερδή καλλιτεχνική επιμέλεια του ημερολογίου.

Φέτος αποφασίσαμε να τιμήσουμε τους τραυματίες πολέμου. Αυτούς που στο πεδίο της μάχης, αγωνιζόμενοι για την προάσπιση του πάτριου εδάφους, στην ατυχία τους φάνηκαν τυχεροί. Επέζησαν, όμως με κάποιο τραύμα, που το κουβαλούν μια ζωή. Άλλους τους καθήλωσε σε ένα αναπηρικό καροτσάκι και άλλοι το νιώθουν μέσα στο κορμί τους γιατί έχουν μέσα τους θραύσματα από βλήμα όλμου ή υποφέρουν με την αλλαγή του καιρού ή ξυπνούν τα βράδια με εφιάλτες.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία που έχουμε, την εκκλησιαστική επιτροπή, τα οργανωμένα σύνολα του χωριού και κάποιους φίλους με τους οποίους συνεργάζεται το κοινοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα τους συγχωριανούς μας Παύλο Κουσιουμή, Μιχάλη Αναστασίου, Κύπρο Αδαμίδη, Λουκά Κυριάκου, Ρεβέκκα Νικολαϊδου Πιερή, Μύρια Θράσου, Ζωή Κοκονή τον συντοπίτη μας Χρίστο Κυθρεώτη και τον φίλο Αντρέα Λαζανίτη. Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην ευχαριστήσω το χορευτικό συγκρότημα «ΣΤΑΜΝΑ» Αναλιόντα και τον συγχωριανό μας Κώστα Ελευθεριάδη, οι οποίοι θα μας χαρίσουν αφιλοκερδώς παραδοσιακούς χορούς. Τελευταίοι, αλλά όχι έσχατοι, οι συνεργάτες μου στο κοινοτικό συμβούλιο.

Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου με μια εξαγγελία. Ως γνωστό το κοινοτικό συμβούλιο δημιουργεί μια τράπεζα ψηφιακών δεδομένων για το χωριό : φωτογραφίες, έγγραφα, δημοσιεύματα. Παρέχουμε υποτροφία ύψους 500 ευρώ σε Νιοχωρίτη φοιτητή, ο οποίος τους καλοκαιρινούς μήνες, με καθοδήγηση του Αποστόλη Κουρουπάκη, θα ερευνά το κρατικό αρχείο και το αρχείο εφημερίδων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για εντοπισμό πληροφοριών για το χωριό μας. Υπάρχει χορηγός για την υποτροφία, ο οποίος είναι Νιοχωρίτης, αλλά θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, πράγμα που σεβόμαστε. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν εντός του 2020.

Τέλος, εύχομαι σε όλους Καλές Γιορτές και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.