Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ.  Χάρη Γεωργιάδη κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λαμπρία ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ ΚΥΘΡΕΑΣ – ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΗ, ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ Κυριακή 2 Απριλίου 2017, 6μ.μ., Λευκωσία, Πύλη Αμμοχώστου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση που χαιρετίζω την έκδοση του βιβλίου : «Νέο Χωρίο Κυθρέας – Γενέθλια γη, οι Ρίζες μας» του συγχωριανού μας Χρίστου Λαμπρία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η έκδοση αυτή θα συμβάλει στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης του αγαπημένου μας χωριού.

Η πατρώα γη για τον Έλληνα δεν είναι μόνο τόπος που γεννήθηκε, ανατράφηκε και κατοίκησε. Δεν είναι η γη, τα σπίτια, η περιουσία, αλλά είναι και πνευματικός δεσμός. Η σχέση του με τη γενέθλια γη είναι ιδιόμορφη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ταυτότητά του και τις πνευματικές του αξίες. Ο Ελληνισμός κατόρθωσε να επιβιώσει, διά μέσου των αιώνων, μέσα από αντίξοες συνθήκες, και να διατηρήσει την αυθεντικότητά του, περιφρουρώντας ταυτόχρονα την θρησκεία και τη γλώσσα του.

Οι εκτοπισμοί και ο ξεριζωμός των Ελλήνων από την πατρώα γη δεν απέκοψαν την σχέση αυτή με την γενέθλια γη. Οι Έλληνες, έστω κι αν δημιούργησαν «καινούργιες πατρίδες», δεν ξέχασαν τις ρίζες τους. Έτσι και οι Νιοχωρίτες, όπως και όλοι οι πρόσφυγες της Κύπρου, δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και διατηρούν άσβεστο τον πόθο της επιστροφής στον τόπο που γεννήθηκαν.

Ιχνηλατώντας την σχέση αυτή με την γενέθλια γη, ο συγγραφέας, φίλτατος Χρίστος Λαμπρίας, αφήνει να αναβλύσει η άδολη αγάπη του για το χωριό μας και κάνει εκτενή αναφορά στη συμμετοχή των Νιοχωριτών στους αγώνες του Έθνους, καθώς και στους αγώνες τους για ευημερία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Ταυτόχρονα, το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις του Νέου Χωρίου Κυθρέας. Το έργο, αποτέλεσμα ενδελεχούς, μακράς και επίπονης έρευνας σε πρωτογενείς πηγές, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Είναι μια παρακαταθήκη του Χρίστου Λαμπρία προς τους νεότερους και φόρος τιμής για τους παλαιότερους.

Το βιβλίο : «Νέο Χωρίο Κυθρέας – Γενέθλια γη, οι Ρίζες μας» αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για κάθε Νιοχωρίτη. Η νέα γενιά του Νέου χωρίου Κυθρέας θα γνωρίσει, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, τον τόπο καταγωγής των προγόνων της. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον Χρίστο Λαμπρία για την πολύτιμη προσφορά του στους κατοίκους του Νέου Χωρίου Κυθρέας.