Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Oμιλία της Προέδρου του Ομίλου Γυναικών Νέου Χωρίου Κυθρέας κ. Μαρίας Ευθυμίου κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λαμπρία ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ ΚΥΘΡΕΑΣ – ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΗ, ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ Κυριακή 2 Απριλίου 2017, 6μ.μ., Λευκωσία, Πύλη Αμμοχώστου

Εκ μέρους του Ομίλου Γυναικών Νέου χωρίου Κυθρέας σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του αγαπητού Χρίστου Λαμπρία , «Νέο χωρίο Κυθρέας – Γενέθλια Γη, οι ρίζες μας».

Βγαλμένος μέσα από την Νιοχωρίτικη Γη ο Χρίστος, ένιωσε βαθιά το χρέος στους ώμους του και στην καρδιά του . Τα βιώματα του σημαδεύονται από την απώλεια του μεγάλου αδελφού του , Κώστα , που έπεσε μαχόμενος κατά την διάρκεια της βάρβαρης Τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο του 1974 στην Αμμόχωστο.

Γαλουχημένος με τα νάματα της ελληνοχριστιανικής Παιδείας, μέσα σε μια οικογένεια με αρχές , από γονείς που το ηθικό τους ανάστημα ξεχώριζε ,υπηρετεί τον τόπο εδώ και πολλά χρόνια ο Χρίστος. Φωτισμένος δημοκρατικός πολίτης , άνθρωπος του καθήκοντος και της προσφοράς, , πρόσφατα ανέλαβε από μία καινούργια έπαλξη (του Κοινοτάρχη ), τον αγώνα για τον τόπο μας , το αγαπημένο μας χωριό , μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για λευτεριά και δικαίωση, μέχρι ναρθεί η αγία ώρα της επιστροφής στα πάτρια εδάφη μας , στην αγαπημένη Γη μας.

Πορεύθηκε ξανά και ξανά πάνω στα Τουρκοπατημένα χώματα του χωριού μας ο Χρίστος. Περπάτησε τις γειτονιές μας , έψαξε για σημάδια παλιά , ιχνηλάτησε το πέρασμα του κόσμου μας.

Έβαλε τα χέρια «επί τον τύπον των ήλων» στ΄ Αγία των Αγίων μας και άκουσε τους κραδασμούς της γης πάνω απ΄ τους τάφους των γονιών μας.

Όλα τα έψαξε ο Χρίστος , με υπομονή και προσήλωση , με ευλάβεια και δέος.

Με την παρουσία όλων μας σε αυτή την εκδήλωση αποδεικνύουμε ότι κρατάμε ζωντανές τις ιστορικές μνήμες, συνεχίζουμε τον αγώνα για δικαίωση του κυπριακού λαού και τον διακαή πόθο για ειρήνη και ανάπτυξη με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Εύχομαι το βιβλίο αυτό να διαβαστεί από όλους και στον αγαπητό φίλο Χρίστο να παραμείνει πάντοτε πιστός στον αγώνα για τα κατεχόμενα εδάφη μας, γνωρίζοντας ότι έχει κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας.

Το πόνημά του βρίσκεται τώρα εδώ , μας το παραδίδει για τα περαιτέρω ……

Κι εμείς, ευγνώμονες, του ευχόμαστε να ναι πάντα καλά, γέρος και δυνατός, και το βιβλίο του «Καλοτάξιδο».