Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Χαιρετισμός πρώην κοινοτάρχη Κώστα Σ. Ζερβού κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λαμπρία ΝΕΟ ΧΩΡΙΟ ΚΥΘΡΕΑΣ – ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΓΗ, ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ Κυριακή 2 Απριλίου 2017, 6μ.μ., Λευκωσία, Πύλη Αμμοχώστου

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα, να χαιρετίσω, υπό την ιδιότητα του πρώην κοινοτάρχη του Νέου Χωρίου Κυθρέας, την έκδοση του βιβλίου : «Νέο Χωρίο Κυθρέας – Γενέθλια γη, οι Ρίζες μας» του αγαπητού συγχωριανού μας Χρίστου Λαμπρία, αποτέλεσμα μακράς, επίμονης και συνεχούς ερευνητικής εργασίας. Eργαζόμενος με μεθοδικότητα και συνέπεια ο αγαπητός Χρίστος μελέτησε εκατοντάδες φακέλους με έγγραφα, τόμους παλιών εφημερίδων, δεκάδες βιβλία και συνάντησε πολλούς συγχωριανούς μας από τους οποίους πήρε σημαντικές πληροφορίες για το χωριό μας.

Το βιβλίο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για την ιστορία του χωριού μας, τον πολιτισμό του, τους αγώνες των κατοίκων του, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τους ανθρώπους του. Με την πλούσια θεματολογία του το βιβλίο δίνει την ευκαιρία τόσο στους παλιούς Νιοχωρίτες όσο και στους νέους των επερχόμενων γενεών να σχηματίσουν μια σφαιρική και κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα για το αγαπημένο τους χωριό. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο βιβλίο, ως επί το πλείστον, πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καλύπτουν χρονικά μια περίοδο τεσσάρων αιώνων, ουσιαστικά μέχρι την κατάληψη του χωριού από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974.

H έκδοση ενός βιβλίου για μια κατεχόμενη κοινότητα, όπως η δική μας, συμβάλλει στην καλλιέργεια αγωνιστικού πνεύματος για επιστροφή στην πατρώα γη. Όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε την κατεχόμενη γη μας όπου είναι θαμμένοι οι πρόγονοί μας.

Συγχαίροντας θερμά τον αγαπητό Χρίστο για το βιβλίο του, που αποτελεί έργο ζωής του συγγραφέα, ευελπιστώ ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα πάρουμε την στράτα της επιστροφής, όπου θ’ ανεφανούν τα «Ποσταννίκκια», ο «Ασσος» και τα «Ποταμούδικια», και θ’ ανηφορίσουμε για το χωριό μας και θα κτυπήσουν οι καμπάνες του Αγίου Χαραλάμπους.