Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Oμιλία κοινοτάρχη Νέου Χωρίου Κυθρέας κ. Κώστα Ζερβού Κατά την κοινή συνεστίαση με συγχωριανούς του Νέου Χωρίου Πάφου Στο κέντρο «ΤΡΙΚΚΗΣ», Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Έντιμη κυρία Υπουργέ, Αγαπητέ Πρόεδρε
και Μέλη της Κοινοτικής Αρχής και κάτοικοι του Νέου Χωρίου Πάφου,
Αγαπητοί συγχωριανοί και συγχωριανές,
Φίλοι και φίλες,
Αγαπητά παιδιά της νέας γενιάς του Νιοχώρκου,


Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που καλωσορίζω εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλων των οργανωμένων φορέων της κοινότητάς μας και της εκκλησίας , όλους εσάς που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας στη συνεστίαση αυτή. Πρώτα απ’ όλα καλωσορίζω τους κατοίκους του Νέου Χωρίου Πάφου, ενός χωριού που είναι διδυμοποιημένο με το δικό μας χωριό εδώ και πολύ καιρό. Η ανταλλαγή επισκέψεων ήταν και είναι μέσα στα πλαίσια της καλής μας θέλησης για αλληλογνωριμία και σύσφιξη των ήδη καλών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ μας. Λόγω πρακτικών δυσκολιών σίγουρα η πιο συχνή επαφή είναι λίγο δύσκολη, αλλά αυτό δεν θα είναι εμπόδιο να συνεχίσουμε τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν. Το χωριό σας , όπως ξέρουμε, είναι ένα μικρό, όμορφο χωριό που ο τέλειος συνδυασμός βουνού και θάλασσας, με τις φιλότιμες προσπάθειες των εκάστοτε Προοδευτικών Κοινοτικών Συμβουλίων και όλων των κατοίκων του, έχει αναπτυχθεί σε ένα τουριστικό χωριό, ξεχωριστό και αγαπητό σε όλους τους επισκέπτες. Όμορφο και ξεχωριστό ήταν και το δικό μας χωριό αγαπητοί φίλοι. Από το καλοκαίρι του 1974 άρχισε όμως η καταστροφή του, Μένει εκεί, βουβό και άφωνο. Ακούει και ονειρεύεται τις συχνές επισκέψεις που κάνουμε καθημερινά στον ύπνο μας περιδιαβάζοντας τους στενούς του δρόμους , τα χωράφια, τις εκκλησίες μας. Αρκετοί από μας το επισκεφθήκαμε . Αλίμονο όμως! Δε χαρήκαμε. Η ψυχή μας γέμισε πόνο, λύπη και απογοήτευση. Η ιεροσυλία και η καταστροφή των εκκλησιών, του κοιμητηρίου, η εγκατάλειψη και τα ερειπωμένα σπίτια μας, έκαναν το χωριό μας αγνώριστο. Προσπάθησαν να αλλάξουν, να καταστρέψουν και να βεβηλώσουν κάθε τι χριστιανικό και ελληνικό. Τούρκικες σημαίες, αγάλματα του Κεμάλ Ατατούρκ και τόσα άλλα που νομίζουν ότι θα μας κάνουν να ξεχάσουμε. Δεν ξέρουν όμως ότι οι δεσμοί που δένουν τους όπου γης Νιοχωρίτες με το χωριό τους είναι ιεροί, δυνατοί και ο πόθος για επιστροφή γίνεται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερος. Να επιστρέψουμε όχι όμως σαν επισκέπτες, αλλά σαν οι νόμιμοι και οι μόνιμοι κάτοικοί του. Και δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι οι πρώτοι που θα προσκαλέσουμε για τους αναστάσιμους εορτασμούς μας θα είσαστε εσείς, οι Νιοχωρίτες της Πάφου . Σας καλωσορίζουμε ξανά και σας ευχαριστούμε που αποδεκτήκατε την πρόσκλησή μας και είσαστε σήμερα μαζί μας.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζω εκ μέρους όλης της κοινότητάς μας προς την Έντιμη Υπουργό Εσωτερικών κα. Ελένη Μαύρου η οποία απεδέχθη την πρόσκλησή μας και μας τιμά με την παρουσία της, παρόλο το βεβαρημένο πρόγραμμά της. Ευχαριστούμε επίσης όλους εσάς τους αγαπημένους συγχωριανούς και φίλους που είσαστε μαζί μας, τα οργανωμένα σύνολα, του χωριού για τη βοήθεια ώστε η εκδήλωση αυτή να είναι επιτυχής, τον κ. Άκη Κελεπέσιη για το δώρο της κλήρωσης που είναι ένα ταξίδι για Ρόδο ή Κω, τους συγχωριανούς μας Σάββα Φελλά, Κώστα Μελά και Νίτσα Στυλιανού - Κούννου.