Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Ομιλία του κοινοτάρχη Νέου Χωρίου Κυθρέας κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων, δολοφονηθέντων και αγνοουμένων κατοίκων Νέου Χωρίου Κυθρέας
04/06/2011

Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό βρισκόμαστε σήμερα στον ιερό τούτο χώρο, στην εκκλησία μας, για να εκπληρώσουμε ένα οφειλόμενο χρέος τιμής και αγάπης 37 χρόνων. Τελούμε τ' αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Νιοχωριτών. Των γονιών και των αδελφών μας, των φίλων και των συγγενών μας, των παππούδων και γιαγιάδων μας, των γειτόνων μας. Δεν υπάρχει Νιοχωρίτης που να μην πόνεσε, να μην πλήρωσε μικρό ή μεγάλο τίμημα το μαύρο καλοκαίρι του 1974.

Το μνημείο αυτό, απλό και ταπεινό όπως απλοί και ταπεινοί υπήρξατε στη ζωή σας αγαπημένοι και αξέχαστοι συγχωριανοί, αποτελεί την υλοποίηση μιας επιθυμίας και σκέψης που άρχισε με το κτίσιμο της εκκλησίας με πρωτοβουλία του Πρωτοπρεσβύτερου ιερέα του χωριού μας, Διομήδη Κωνσταντίνου . Γίνεται σήμερα πραγματικότητα με τις εισφορές από τις κηδείες των ιερών οστών των ηρώων συγχωριανών μας των οποίων τα οστά ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA και την ευγενή συνεισφορά του συγχωριανού μας Νίκου Ρωτού της ROTOS DEVELOPERS, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Θερμές ευχαριστίες και στον επίσης συγχωριανό μας Σωτηράκη Κυριακίδη ο οποίος εκπόνησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια αφιλοκερδώς.

Το χωριό μας πλήρωσε βαρύ τίμημα στον άνισο και προδομένο αγώνα του 1974. Συνολικά, 73 Νιοχωρίτες είναι τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας. Το Μνημείο αυτό, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής , προς όλους εσάς αγαπημένοι Νιοχωρίτες, που δώσατε τη ζωή σας στο πεδίο της τιμής ηρωϊκά μαχόμενοι κατά του Τούρκου εισβολέα με αυτοθυσία, αυταπάρνηση, θάρρος , αλτρουϊσμό και πίστη στο καθήκον.

Ανήκει σε όλους εσάς που η τύχη σας ακόμη αγνοείται και βρίσκεστε στη μαύρη λίστα των αγνοουμένων και οι συγγενείς σας ακόμη περιμένουν και ελπίζουν για την επιστροφή σας.

Ανήκει σε σας, πολυαγαπημένοι συγχωριανοί, που σας πήραν τη ζωή άνανδρα, γιατί άνανδροι και αδύνατοι χαρακτηρίζονται όλοι αυτοί που τα βάζουν με αμάχους, αθώους, ανήμπορους, ταλαιπωρημένους και κουρασμένους από τα βάσανα της ζωής. Βιώσατε μαρτυρικό θάνατο, ξεπεράσατε τα όρια αντοχής και ηρωισμού και καταφέρατε να γραφτείτε στη λίστα των αθανάτων. Για όλα αυτά, νιώθουμε όλοι εμείς οι συγχωριανοί σας, υπερήφανοι μα και πολύ μικροί και ταπεινοί και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής και της θυσίας σας.