Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Ανακοινώσεις

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων, εκτελεσθέντων και αγνοουμένων Νέου Χωρίου Κυθρέας, στην Αγλαντζιά
04/06/2011

Το οφειλόμενο χρέος προς τους ήρωες μας οδηγεί και σήμερα τα βήματα μας εδώ, στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά, για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου που στήσαμε για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους πεσόντες, εκτελεσθέντες και αγνοούμενους του Νέου Χωριού Κυθρέας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Με την εδώ παρουσία μας, εκφράζουμε παράλληλα τον σεβασμό μας και τη συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων μας.

Είναι αλήθεια πως η κοινότητά σας πλήρωσε την τουρκική εισβολή με βαρύ φόρο αίματος και πόνου. Δεν είναι μόνο η προσφυγιά και ο ξεριζωμός. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν ή συνελήφθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα όταν αυτά εισέβαλαν στο χωριό. Είναι και ο μακρύς μαύρος κατάλογος όλων αυτών που έπεσαν, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, αλλά και όσων η τύχη τους αγνοείται από τότε. Δυστυχώς, με τους 73 πεσόντες, δολοφονηθέντες και αγνοούμενους, το Νέο Χωριό Κυθρέας κατέχει το θλιβερό προνόμιο, σε αναλογία πληθυσμού, να έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα αυτού του πολέμου.

Στο κάλεσμα για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας, οι νέοι του Νέου Χωριού ανταποκρίθηκαν πρόθυμα. Προσέτρεξαν με αυταπάρνηση στο ιερό καθήκον να υπερασπιστούν τη γη που τους γέννησε, αποδεικνύοντας τη θέληση, την αγωνιστικότητα και τον πατριωτισμό τους.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το χρέος μας απέναντι στους ήρωές μας είναι πολύ μεγάλο. Με πλήρη συναίσθηση αυτού μας του χρέους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο και κεντρικό όραμα της διακυβέρνησής του την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Εμείς απορρίπτουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τον συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική, δηλαδή, παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο. Η λύση θα προφυλάξει τα παιδιά μας από την αβεβαιότητα και τους κινδύνους του status quo. Βασικό όπλο μας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας έχουμε τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εξαρτάται, κατά κύριο λόγο, από την Τουρκία. Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργαστεί, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για λύση στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, με τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού, η Κυβέρνηση Χριστόφια δεν ξεχνά τις πολλαπλές ανάγκες του προσφυγικού μας κόσμου. Γι’ αυτό και έχουμε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας την πολύπλευρη στήριξη όλων εσάς που έχετε δεχθεί και τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και κατοχή. Στήριξη που εκφράζεται μέσα από την υλοποίηση της στεγαστικής μας πολιτικής, την εφαρμογή μιας σειράς άλλων κοινωνικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων μας, την ένταξη για πρώτη φορά των εκ μητρογονίας προσφύγων σε διάφορα στεγαστικά και άλλα προγράμματα, αλλά και την πολύπλευρη ενίσχυση των προσφυγικών Δήμων και κοινοτήτων μας και των διαφόρων οργανώσεων, σωματείων και ομίλων.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να επιχορηγούμε πλήρως τους προϋπολογισμούς των κατεχόμενών μας Δήμων, ενώ αποφασίσαμε την καθιέρωση και την αύξηση της ετήσιας χορηγίας προς τις κατεχόμενες κοινότητες για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Το ποσό της χορηγίας που θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011 προς τους κατεχόμενους Δήμους και κοινότητές μας φτάνει τα €4,7 εκ. περίπου. Επιπρόσθετα, παραμένει πάγια πολιτική μας η οικονομική ενίσχυση των προσφυγικών μας Δήμων, κοινοτήτων, σωματείων, ομίλων και οργανώσεων για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων, την ανέγερση κοινοτικών ή και δημοτικών κτηρίων, γραφείων, πολιτιστικών κέντρων κ.ά., με γνώμονα πάντα τη διατήρηση της μνήμης και του πόθου για επιστροφή.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Από αυτό τον χώρο και μπροστά σε αυτό το μνημείο, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας στον αγώνα για ελευθερία και επανένωση της Κύπρου μας. Αυτή τη δέσμευση τη χρωστάμε στους ήρωες του Νέου Χωριού Κυθρέας και σε όλους τους ήρωες της Κύπρου μας. Και αυτή τη δέσμευση δεν θα την αναστείλουμε ποτέ. Δεν έχουμε κανένα ηθικό δικαίωμα να αναστείλουμε αυτή τη δέσμευση, να συμβιβαστούμε με τα τετελεσμένα και να εγκαταλείψουμε τον αγώνα που διεξάγουμε για λύση του Κυπριακού. Η επανένωση του τόπου μας, η επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, η ειρηνική συμβίωση χωρίς ξένους στρατούς, παραμένει το ελπιδοφόρο όραμά μας.

Η επίτευξη αυτού του οράματος είναι η καλύτερη τιμή για τους ήρωες μας. Είναι η ελάχιστη υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενιές• για να ξανατρέξει το νερό στον Κεφαλόβρυσο και να ξαναλειτουργήσει η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Νέο Χωριό Κυθρέας.

Τιμή σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία αυτού του τόπου. Τιμή σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας αξιοπρέπεια.