Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
Νιοχωρίτες επαγγελματίες
 
Πεσόντες

Σάββας Αποστολίδης

Γεννήθηκε στο Νέο Χωρίο Κυθρέας στις 13/6/1965. Γονείς του ο Γεώργιος Αποστολίδης από την Κυθρέα και μητέρα του η Μαρίτσα, από το Νέο Χωρίο, οι οποίοι απέκτησαν εφτά παιδιά: την Τούλα, την Χρυστάλλα, την Ειρήνη, Αγγέλα, την Αυγή και τον Κώστα. Ο Σάββας ήταν το τέταρτο παιδί.

Όταν αποφοίτησε από το δημοτικό σχολείο του χωριού του μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Εργαζόταν ως καλουπτζιής με τους συγχωριανούς του εργολάβους Μιχάλη Σίση και Λόντο. Πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε ένα καλό καλουπτζιή και όλοι οι εργολάβοι τον ήθελαν στις δουλειές τους. Διακρινόταν για την εργατικότητα, το ήθος, την ειλικρίνεια και την ευγένειά του.

Κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1973. Αφού έτυχε της βασικής εκπαίδευσης στο ΚΕΝ Λάρνακας, τοποθετήθηκε στο 70 Τάγμα Μηχανικού στο BMH.

Στην τουρκική εισβολή του 1974 έλαβε μέρος με τον 2ο λόχο στις ναρκοθετήσεις που έγιναν στην περιοχή του Τρικώμου. Οι υπηρεσίες του ήταν συνεχείς γι’ αυτό δεν κατάφερε να πάρει άδεια. Στις 4 Αυγούστου 1974, ενώ επέστρεφε με τους συμπολεμιστές του στη Λευκωσία, πέρασε με το φορτηγό της Υπηρεσίας από το χωριό του για μερικά λεπτά. «Πρέπει να φύγω αμέσως με τους άλλους γιατί αύριο θα πάμε σε μεγάλη αποστολή. Πρέπει να σταματήσουμε την προέλαση των Τούρκων στην Κερύνεια». Με αυτά τα λόγια τους αποχαιρέτησε, λόγια βαθιά και πλούσια σε περιεχόμενο που αναδεικνύουν την ανδρεία και αποφασιστικότητά του για αγώνα και θυσία.

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου 1974, ο 1ος λόχος, με διοικητή τον υπολοχαγό Κατσουλώτο Ευστράτιο, ανέλαβε τη ναρκοθέτηση της Λαπήθου. Σκοπός της αποστολής αυτής ήταν να αποκοπεί η προέλαση των Τούρκων και να προσφερθεί υποστήριξη στο 256 ΤΠ. Μεταξύ των 57 ανδρών που έλαβαν μέρος ήταν και ο Σάββας. Ήταν στη διμοιρία του ΔΕΑΜ Μιχαήλ Σαμψών και όλο το απόγευμα βοήθησε τα μέγιστα για να στρωθεί το ναρκοπέδιο. Αυτό το αυγουστιάτικο δειλινό, που ήταν και το τελευταίο της ζωής του, πρόσφερε με όλες του τις δυνάμεις τα πάντα για να υπηρετήσει την πατρίδα. Το βράδυ ξεκουράστηκε κάτω από τα λεμονόδεντρα, στην περιοχή του Aγίου Λουκά.

Το πρωί της 6ης Αυγούστου, όταν οι Τούρκοι απέκλεισαν την Λάπηθο, επιχείρησε με άλλους 29 συμπολεμιστές του να διασπάσει τον κλοιό των Τούρκων και να φθάσει στην Βασίλεια. Στην περιοχή «το Αγνί», όμως, επισημάνθηκαν από ισχυρές εχθρικές δυνάμεις οι 30 αυτοί πολεμιστές του Μηχανικού, περικυκλώθηκαν, καθηλώθηκαν και δεν μπόρεσαν να διαφύγουν και να σωθούν. Από την ομάδα αυτή αγνοούνται 22 άντρες και από την άλλη εννιά. Μεταξύ αυτών και o Σάββας.

Tελικά τα οστά του Σάββα Αποστολίδη ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του DNA.Η κηδεία έγινε στις 2 Νοεμβρίου 2019, από τον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο συνοικισμό Στρόβολο 2. Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Εκ μέρους της κυβέρνησης επικήδειο λόγο εκφώνησε ο επίτροπος Προεδρίας κ. Φ. Φωτίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε ηρωικά μαχόμενος ο Σάββας Αποστολίδης μαζί με άλλους 30 στρατιώτες του 70ου Τάγματος Μηχανικού στις 6 Αυγούστου 1974 στην περιοχή Καραβά – Λαπήθου όπου τοποθέτησαν νάρκες.

Εκ μέρους της κοινότητας τον ήρωα αποχαιρέτησε ο κοινοτάρχης κ. Χρ. Λαμπρίας, ενώ εκ μέρους των συμπολεμιστών του μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών 70ου Τάγματος Μηχανικού κ. Κώστας Σανταμάς. Εκ μέρους της οικογένειας μίλησε η ανιψιά του Έλενα Κωνσταντίνου και ο αδελφότεκνος του Αντώνης Αντωνιάδης.